Bibliotherapie

Bi-blio-the-ra-pie
znw \ bi-bli-o:-the:-ra:-‘pi

het voorschrijven van fictie voor de kwalen des levens
(Berthoud en Elderkin, 2013)

Proza brengt afleiding, proza geneest. Hét uitgangspunt van De Boekenapotheek, kort omschreven als Lees & Genees.

Dit boek, in het Engels verschenen onder de naam The Novel Cure, behandelt 320 aandoeningen met 550 romans. Van slapeloosheid tot gebrek aan humor, van afrekenen met je demonen tot stoppen met roken.
Een boek voor in het basispakket dus.
Helemaal gezond?
Maakt niet uit. De Boekenapotheek is een geweldige inspiratiebron. En ook gewoon erg grappig. Bijvoorbeeld de literaire remedie tegen winderigheid:

Als je last hebt van overmatige gasontwikkeling waardoor je veel boert of winderig bent – of, de hemel sta ons bij, allebei -, zul je je ongetwijfeld heel verbonden en solidair voelen met de hoogopgeleide maar ernstig sjofele dertigjarige Ignatius J. Reilly. Deze held uit de postume roman van John Kennedy Toole, Een samenzwering van Idioten, heeft dusdanige spijsverteringsproblemen dat hij voortdurend zwelt tot monsterlijke proporties…

En dit is nog maar het begin.
Heb je bijvoorbeeld een snurkende partner die moordneigingen opwekt? De Apotheek geeft tips en een lijstje met de tien beste luisterboeken die het gesnurk zullen overstemmen en tegelijkertijd jou niet uit je slaap houden (want op kalmerende toon met honingzoete stem voorgelezen).

De Boekenapotheek
Ella Berthoud & Susan Elderkin
Podium
(Vertaling aangevuld met voorbeelden uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *