Maria

Maria gaat over de spectaculairste ontsnapping uit de maria coverNederlandse geschiedenis, de ontsnapping van Hugo de Groot, vanuit het perspectief van twee vrouwen. Maria is een intrigerende combinatie van geschiedenis en fictie.

1621. Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit Slot Loevestein, nadat hij door Prins Maurits tot levenslang was veroordeeld. Het plan ervoor werd bedacht door Hugo’s vrouw Maria van Reigersberch en hun dienstmeid Elsje van Houweningen. Wie waren deze vrouwen? Wat bracht hen ertoe hun leven te wagen voor Hugo de Groot?

Recensie Biblion:

Fictieve historische roman over de ontsnapping in 1621 van de jurist en schrijver Hugo de Groot (1583-1645) via een boekenkist uit slot Loevestein. Minder bekend is dat dit werd bedacht door De Groots echtgenote Maria van Reigersberch en werd uitgevoerd door hun dienstmeisje Elske van Houweningen. Maria groeit op in een burgemeestersgezin in Veere en trouwt in 1608 met Hugo, een studievriend van haar broer. Elske is de dochter van een herbergier in Bredevoort. Nadat haar vader is vermoord door Spaanse soldaten, vertrekt ze naar Rotterdam, waar ze in dienst treedt bij Maria. Haar man is daar pensionaris en maakt carrière. Daar komt echter een eind aan, wanneer onenigheid onder protestanten ontaardt in een politiek spel. Van Oldenbarnevelt wordt onthoofd en De Groot veroordeeld tot “eeuwige gevangenisse’ in Loevestein, waar hij samen met Maria en Elske wordt opgesloten. De vrouwen nemen met hun ontsnappingsplan grote risico’s. De auteur (1974), bekend van “Roeien naar de Volewijck’*, schreef weer een aangename roman, die een complexe geschiedenis dichtbij brengt. Met verantwoording.

Dr. Nelleke Manneke