Ongeloof

En, wat vond je? Dat is standaard de vraag na het kijken van een film. We wandelen van de bioscoop naar huis en bespreken de film. Soms duurt het even voor een van ons de vraag stelt, dan hangen we nog in de droomwereld van de film. Dat is altijd een goed teken. Het antwoord …

Ongeloof Lees meer »

Voedingsbodem

Ruim zeven jaar geleden… We stonden bij het kopieerapparaat. Die was omgeven door een houten stellage vol troep. Met doorgezakte planken. Ik zie het voor me als de dag van gisteren. Ik kan niet creatief zijn, zei hij. Ik kan geen nieuwe dingen bedenken, alleen herhalen wat al door anderen bedacht is. Ik weet niet …

Voedingsbodem Lees meer »

Gewoontes van schrijvers

Ik ben een uitsteller. Geef me een deadline en ik zal leveren op het allerlaatste moment. Zo gaat het elke dag, want elke dag is een nieuwe deadline. Vandaag ga ik schrijven. Ik heb 24 uur. En dan slaag ik erin om pas het laatste uur ook echt te gaan schrijven. Veel bekende schrijvers staan/stonden …

Gewoontes van schrijvers Lees meer »

Kabouters in het bos

Weet je wat ik mis? Magie. Fantasie. Verhalen. Er is in Nederland weinig ruimte voor verbeelding. In mijn hoofd is genoeg ruimte. Maar dat hoofd wil gevoed worden. Door kabouters in het bos. Door plekken waarvan je weet… als ik straks weg ben… dan… komt het hier tot leven. Die belofte wakkert verhalen aan. Nederland …

Kabouters in het bos Lees meer »

Het beste schrijfadvies

Wat het beste schrijfadvies is? Show, don’t tell? Nou, nee. Het beste schrijfadvies bestaat niet. Niet in algemene zin. Het beste advies is specifiek. Persoonlijk. Het is advies op het juiste moment. Advies dat je een duwtje geeft.Of liever gezegd: een duw. In de goede richting.One giant leap. Ik kreeg zo’n advies twaalf jaar geleden. …

Het beste schrijfadvies Lees meer »

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Mezelf Klinkt raar, maar… Ik ben mezelf wel eens vergeten. Alles gepakt, vroeg vertrokken, en aangekomen zonder mij. Rillend van de stress lag ik in het hotelbed. Pas de volgende dag kwam de rest van mij aan, als nageleverde bagage. Hoe dit kon?Door een rijtje negatieve vakantie-ervaringen.Regen, gebroken been, halsoverkop terug moeten vanwege mijn moeder, …

Ik ga op vakantie en ik neem mee… Lees meer »

Terug naar de tekentafel?

Als schrijven bij mij niet lukt, ligt dat aan twee dingen: A: tijd B: ik doe maar wat Nou klopt B niet helemaal. Met schrijven doe ik nooit zómaar wat. Ik schrijf en herschrijf en herschrijf… Ik schik de woorden tot de zinnen de ritmiek hebben die goed voelt. Tot de zwakke stukken eruit zijn, …

Terug naar de tekentafel? Lees meer »

Conflict is alles

Vorige week testte ik een schrijfspel dat ik heb ontwikkeld. Ik werk er al bijna twee jaar (zeer onregelmatig) aan, maar nog geen drie weken geleden deed ik een grote aanpassing.Het spel bestaat uit verschillende kaarten met schrijfopdrachten en elementen voor verhalen.Maar ik was het belangrijkste element vergeten.Conflict.Zonder conflict geen verhaal.Daarom werken die korte schrijfopdrachten …

Conflict is alles Lees meer »