Overig…

De wereld is wit

de wereld is witZilveren boekje over Willem Barentsz 
Dit is een verhaal over Willem de Tweede. Willem Barentsz de Tweede. Ontdekker van zeeën en landen. Liefhebber van kaas. Hij is voor niemand bang. Alleen voor Klauw, de scheepskat. Maar Klauw is niet mee op reis. De leider van de expeditie, de echte Willem Barentsz, slaat op een dag met zijn vuist op tafel. ‘Ik zál de weg naar China vinden. Zo waar ik Willem Barentsz heet!’ En daar gaan ze, via het noorden, langs Nova Zembla. Willem de Tweede vindt het allemaal wát spannend. De kou kan hem nide wereldet deren. Maar het wordt een zware tocht…

De wereld is wit in de serie Hollandse Helden is een exclusieve uitgave gemaakt voor het AD, verschenen in 2015.
Illustrator: Erik Kriek
ISBN: 9789047620594

 

 

Recensie:
Als Willem Barentsz met zijn schip via de Noordpool naar China wil varen, loopt hij vast op het poolijs. Noodgedwongen bouwen de zeelieden van delen van het schip een houten huis en proberen zo de barre poolwinter te trotseren. Het verhaal wordt verteld door een rat op het schip, die op zijn eigen manier probeert te overleven. Dit geeft het verhaal iets speels. Zonder dat de problemen van de mannen zwaar zijn aangezet, krijgt de lezer toch een indruk van de ontberingen van de bemanning. Het is ‘Een zilveren boekje’ dat qua vormgeving op een Gouden Boekje lijkt. De vele gekleurde tekeningen tonen goed de grauwe omstandigheden waarin de mannen hun avontuur moeten uitzitten. Achterin staat een korte levensbeschrijving van Barentsz. Daarmee geeft het boekje op eenvoudige wijze een eerste indruk van deze bekende historische gebeurtenis. Het maakt deel uit van de 15-delige serie ‘Hollandse helden’*. Door de niet te lange teksten, het speels invoeren van de rat en de grote hoeveelheid tekeningen is dit een laagdrempelige kennismaking met het leven van de ontdekkingsreizigers. Geschikt voor school, o.a. bij de geschiedeniscanon, en thuis. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Duizend keer mij

Duizend keer mij is een Vlaams Filmpje (boekenserie Vlaanderen). Het gaat over een jongen die een aangespoelde potvis vindt.

Stukje:
Ik ben alleen met mijn potvis. Het water om hem heen komt steeds lager te staan. Of is het om háár heen? Is de potvis misschien een meisje? Ik vraag me af hoe je dat kunt zien en denk aan het boek op school, over jongens en meisjes, mannen en vrouwen, okselhaar dat begint te groeien en andere dingen die beginnen te groeien. Hebben potvissen een piemel? Of een vagina? Geen okselhaar, want dan moet je oksels hebben. En haar. Eigenlijk weet ik niks van potvissen.
Dan schiet me een versje te binnen. Als een potvis op een pispot pist, zit de pispot vol met potvispis. Tongbreker van mama.

Geef een reactie