De wereld is een speel-tuin

Zo dacht ik er als kind tenminste over. Ik herinner me onafgesloten bouwterreinen met metershoge zandbergen, paadjes door het hoge gras, een heuvel met een uitkijktoren in het park, verscholen hutten, sloten met sluizen en zandafgravingen met modderpoelen.

Maar dat was in de jaren zeventig en tachtig. 

Nu ervaar ik de wereld veel aangeharkter, beveiligd, afgesloten, bebouwd, berubbertegeld en gecultiveerd.
Er valt minder te ontdekken.

En in ontdekken zit nu juist de fantasie, het avontuur, de magie.

Dingen waar ik van hou.

Misschien hou ik daarom van boeken over ontdekkingsreizen. Met elke stap een nieuw avontuur. Of met elke bladzijde…

Uit: Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger

Het ultieme ontdekkingsreizigersboek is Het logboek van de ontdekkingsreiziger. Een betoverend boek over grote en minder ‘grote’ ontdekkingsreizigers en de reizen die ze hebben vastgelegd in schets- en logboeken.

Het voorwoord van Redmond O’Hanlon is al vermakelijk als hij schrijft over een Moordinsect dat gedreven door een parasiet op je hoofd landt en zich tot naast je nek laat zakken om daar toe te slaan. 
Het inleidende hoofdstuk is wat taai en weinig concreet. Ik had wel meer willen weten over de zoektocht naar de logboeken, maar het blijft algemeen. Gelukkig valt er daarna genoeg te genieten, zoals van de tekening van uitbarstingen van de Vesuvius van John Auldjo.

Of van de vogels van John James Audubon, van het wereldberoemde boek ‘The Birds of America’ (waarvan er een exemplaar in het Teylers Museum ligt). 

Tja, als je tijdens het bekijken van dit boek er zelf niet op uit wil trekken met je notitieboek en teken- en schrijfmateriaal weet ik het ook niet meer. 

Een ding is zeker, áls je eropuit gaat, is een goede voorbereiding van levensbelang (hoewel geen garantie voor overleven). Een boek dat je voorbereid op grote en kleine expedities is het prachtige Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger. Een boek dat ik niet kon laten liggen in de winkel vanwege de vormgeving en de illustraties. 

Uit: Het geheime boek van de ontdekkingsreiziger, Teddy Keen (samensteller) – Lemniscaat. 

In het voorwoord zegt de samensteller dat hij vier jaar eerder in de Amazone een kistje vond met dagboeken en schetsboeken. Het levenswerk van een onbekende kunstenaar en ontdekkingsreiziger. (Dit is duidelijk een: wie weet op het waar is)
Na twee jaar restaureren was er een boek vol adviezen, inspiratie en kunst, en met een heldere boodschap: wees een goed mens en beleef avonturen.

Beleef avonturen…

Ook al is Nederland niet echt meer een speeltuin, een onontgonnen gebied, een ruig terrein, er valt nog te ontdekken. Als je elke dag dezelfde wandeling maakt, kun je elke dag iets anders zien. Je moet willen kijken. Je moet ergens doorheen willen kijken. En soms heel vroeg op pad. Voor je eigen minuscule ontdekkingsreis.

Boekje mee, potlood mee…

Meer over mijn boeken? Klik hier.