Misschien ben je net als ik niet gelovig of spiritueel ingesteld. Dat betekent niet dat je nooit naar binnen hoeft te keren. Reflecteren en mediteren hoeven niet ‘zweverig’ te zijn. Juist niet. Soms helpen ze je landen.
Schrijven is eigenlijk precies dat. Tijdens schrijven ontstaat er een verbinding, van je hoofd naar je hart (je gevoel), naar je handen en ’t papier.
Ik hoop niet dat je hard wegrent als ik zeg dat je hart er een beetje open van gaat staan. Dat je gevoel gaat stromen…
Voor mij voelt het in elk geval zo. En dat maakt schrijven zo krachtig. (Trouwens: niet alleen schrijven, maar creëren.)
Terug naar de titel van dit stuk.
Sommige momenten in een jaar zijn heel geschikt om naar binnen te keren, zoals de twaalf heilige nachten. Online is daar genoeg over te vinden, zoals hier, maar kort gezegd: het is de periode tussen Kerst en Driekoningen.
Een periode waarin de dagen kort zijn en de nachten lang. Een periode van ‘stilte’ voor een nieuw begin.
Deze tijd kan jou en je schrijven iets opleveren. Neem de tijd voor zelfonderzoek, kijk terug en vooruit.
Dat kan op de volgende manieren.
Kijk terug op je creatieve jaar aan de hand van de volgende vragen:
- Heb ik gekozen voor het schrijven? Voldoende tijd vrijgemaakt, stappen gezet, ‘nee’ gezegd tegen zaken die mij van m’n schrijven afhielden, ben ik zijpaden ingeslagen?
- Wat heb ik geleerd?
- Welke stappen heb ik gezet?
- Waar werd ik blij van? Wat leverde me energie?
Kijk vooruit met de volgende vragen:
- Wat wil ik leren, welke stappen wil ik zetten?
- Wat heb ik nodig om die stappen te zetten en hoe ga ik hiervoor zorgen?
- Wat kan ik doen om vooruit te komen? Noem iets kleins, noem iets groots.
- Waar moet ik ‘nee’ tegen zeggen in het komende jaar?
- Welk woord symboliseert mijn creatieve leven voor het komende jaar?
In plaats van deze vragen te beantwoorden, kun je ook tijdreizen. Reis in gedachten naar december van het komende jaar en beschrijf je situatie. Schrijf op welke stappen jou daar hebben gebracht.
Niet iedereen heeft iets met reflecteren en vooruitkijken. Ik snap dat, want het is rationeel, terwijl je in deze periode misschien eerder vanuit je onderbewuste wilt leven, je gevoel wilt laten spreken en wil volgen. Je wil uit je hoofd! Je voor de droomwereld openstellen.
Kies voor enkele thema’s/onderwerpen die je belangrijk vindt, waar je vaak over nadenkt, of over wil schrijven.
Probeer voor het slapengaan ontspannen aan deze thema’s te denken. Als je gaat slapen zul je dromen, mogelijk over de thema’s die je bezighouden. Schrijf je dromen op op het moment dat je wakker wordt.
Of probeer nog even te verblijven in dat niets tussen slapen en waken. Ineens is de ruimte om te denken uitgebreid, voelt dat denken soepel en fris, ontstaan er nieuwe ideeën.
Er wordt gezegd dat elke droom een soort van voorspellend element heeft voor het nieuwe jaar. Of je hier nu wel of niet in mee wilt gaan, het geeft een bijzonder gevoel om je met je dromen bezig te houden. Alsof dag en nacht in elkaar overlopen, de avond een voorbereiding is op een droomreis en de ochtend een verlenging van de nacht.
Mogelijk spreekt het bovenstaande je niet aan, maar doe jij het liefst wat je het liefste doet: schrijven.
De komende periode plaats ik twaalf schrijfoefeningen/-opdrachten die je inspireren om na te denken over jezelf. Ik deel ze (vanaf 9 december) op deze pagina.
In september organiseerde ik met Ingeborg Hoogsteen een schrijfvakantie in Frankrijk. We gaan weer in 2024, eind april. Wil je meer weten? Kijk dan hier.